Bahan-bahannya
Sekilo beras biasa
1 biji bawang besar
4 biji bawang merah
4 biji bawang putih
1 inci halia
2 batang serai
Setengah tin susu cair
Minyak sapi
2 helai daun pandan
Buah pelaga,bunga lawang,bunga chengkih
dan kayu manis
Segenggam biji gajus yang telah digoreng
Sukatan air sama dengan beras.
Cara-cara membuatnya :
semua jenis bawang , halia dan serai dikisar halus
tumis bahan-bahan diatas sehingga kekuningan.
masukan segala rempah , daun pandan serta tuangkan
air serta masukan beras , (hendaklah sentiasa di kacau )
setelah nasi masak, masukan pewarna kuning gaul sehingga
rata serta akhir sekali taburkan biji gajus diatasnya.
Wednesday, September 9, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
alamak chefff.... rupanya
ReplyDeletenasi kerabat ni resepi brunei ker???
ni kena belajar ni...
tapi kena tunggu habis morning sickness dulu
yatie.. sawanila.com
bukan resepi brunei..tapi resepi rekaan saya..tapi insyAALLAH NYAMANNN(SEDAP BAHASA BRUNEI)..MAKASIH KERANA MASUK KEDAI SAYA..HIHI SALAM..
ReplyDelete