Tuesday, September 8, 2009

Kari ayam mek ku

Bahan-bahannya :
Seekor ayam dipotong 16
500ml santan kelapa
Satu packed saiz sederhana serbuk kari
Bawang putih , bawang merah dan
bawang besar.
Seinci halia
Seinci lengkuas
3 batang serai
Daun kari
Asam jawa
( C )Bunga lawang , buah pelaga dan kayu
manis.
lima biji lada merah segar
Garam , gula  dan perasa.

Cara-caranya
Segala jenis bawang , serai , chili merah ,dikisar halus,
tumis bahan-bahan tersebut sehingga kekuningan,
masukan  bahan (C ) dan lengkuas ,biar kan beberapa
minit, masukan serbuk kari yang telah dilembabkan
dengan sedikit air,tumiskan sehingga berminyak,setelah itu
masukan ayam dan tutup periuk dan biar ayam kering ,
masukan santan dan daun kari  serta masukan segala
jenis perasa sesuai dengan selera anda , bila sudah keluar
minyak , itu tandanya kari ayam telah sedia dihidangkan , selamat
menjamu selera...

No comments:

Post a Comment