Bahan-bahannya :
Seekor ayam dipotong 16
500ml santan kelapa
Satu packed saiz sederhana serbuk kari
Bawang putih , bawang merah dan
bawang besar.
Seinci halia
Seinci lengkuas
3 batang serai
Daun kari
Asam jawa
( C )Bunga lawang , buah pelaga dan kayu
manis.
lima biji lada merah segar
Garam , gula dan perasa.
Cara-caranya
Segala jenis bawang , serai , chili merah ,dikisar halus,
tumis bahan-bahan tersebut sehingga kekuningan,
masukan bahan (C ) dan lengkuas ,biar kan beberapa
minit, masukan serbuk kari yang telah dilembabkan
dengan sedikit air,tumiskan sehingga berminyak,setelah itu
masukan ayam dan tutup periuk dan biar ayam kering ,
masukan santan dan daun kari serta masukan segala
jenis perasa sesuai dengan selera anda , bila sudah keluar
minyak , itu tandanya kari ayam telah sedia dihidangkan , selamat
menjamu selera...
Tuesday, September 8, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment