Wednesday, September 16, 2009

AYAM RENDANG KURMA

Bahan-bahannya :
Seekor ayam dipotong 16
Rempah kurma
3 btg serai
Seinci lengkuas
Seinci halia
2 helai daun kunyit
2 helai dau limau purut
4 biji bwg merah
4 biji bwg putih
1 litre santan kelapa
1 biji kelapa dibuat kerisik

Cara-caranya :
Semua jenis bawang,lengkuas , serai dan halia
dikisar halus.Tumis bahan-bahan tadi sehingga
kering dan masukan rempah kurma tumis seketika ,
masukan ayam , masak sehingga keluar minyak , masukan
dulu separuh dari santan , kacau dan biarkan ia keluar minyak dan
kering , setelah itu masukan lagi kesemua santan  dan biarkan
masakan hampir kering dan masukan kerisik kacau sehingga rata
,bila betul kering dan keluar minyak ..tanda ia sudah sedia untuk
dimakan, sesuai untuk dimakan dengan ketupat , kelupis (ketupat

Brunei ) dan nasi...selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment