Wednesday, September 16, 2009

udang mentega (butter prawn)

Bahan-bahannya :
Sekilo udang (dipotong bahagian belakangnya )
50 gm mentega
setangkai daun kari
3 biji bawang putih ( dimayang halus ) .
sebiji bawang besar ( dimayang halus )
4 biji telur dan tepung

Cara-cara membuatnya :
udang dicelup dengan tepung dan digoreng sehingga rangup,
kemudian sejatkan.Telur dipukul sehingga naik dan digoreng
dalam minyak yang banyak..menggunakan saringan atau tapisan
supaya telur nenjadi terburai..sejatkan..kamudian panaskan
magerin dan tumiskan segala bawang serta daun kari bila
sudah kekuningan masukkan udang serta perasa ,dan masukan telur
gaulkan pelahan-lahan supaya telur tidak hancur, bila sebati bolehlah
di angkat dan dihidangkan..selamat mencuba..

1 comment:

  1. salam chef.. nak tanya saringan atau tapisan yg macam mana nak dgunakan tu..

    ReplyDelete