Monday, September 7, 2009

Ikan singgan ( ikan rebus ala kelantan)

Bahan - bahannya
Beberapa ekor ikan kembung
( boleh gunakan ikan tenggiri )
Seinci lengkuas
Seinci halia
2 batang serai
2 biji timau batang dipotong kiub
Bawang putih dan merah dimayang
2 keping asam gelugor
Air secukupnya

Cara-cara membuatnya
Masukkan kesemua bahan-bahan diatas
didalam periuk , masakkan sehingga mendidih
masukan perasa secukup rasa dan siap dihidangkan
selamat mencuba.

2 comments:

  1. Chef nak tanya ni,
    kalau saya gunakan ikan tamban agaknya sedap tak? terima kasih.

    ReplyDelete
  2. boleh gunakan mana-mana ikan yang bestnya kalau pakai ikan tenggiri , tongkol dan kembung..cuma kalu bab rebus- merebus nih kalau gunakan ikan tamban u banyak tulang..membahayakan kanak-kanak..he he..salam

    ReplyDelete