Bahan-bahannya:
Seekor ikan sedang besar
(kalau gunakan ikan kembung, 5 ekor)
3 batang serai ( dimayang halus)
Daun ketumbar
5 biji limau lipis (ambil jus )
1 sudu makan sos ikan
4 biji bawang putih ( dimayang halus )
4 biji bawang besar ( dimayang halus)
4 biji bawang merah ( dimayang halus )
Beberapa biji chili padi
Perasa , garam dan gula
Cara-cara membuatnya :
Ikan digoreng rangup
( sejatkan supaya kurang berminyak )
tumiskan bawang,dan serai bila sudah kekuningan,
masukan air , jus limau dan sos ikan , bila sudah
mendidih masukan chili dan semua perasa secukup
rasa dan tuangkan serata diatas ikan tadi..
ringkas tapi sedap. Selamat mencuba.
Monday, September 7, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment