Thursday, September 3, 2009

Croissant

Bahan-bahannya
100gm tepung berprotein tinggi ( tepung roti )
400gm tepung gandum biasa
340gm magerin pastry atau butter
15gm yis kering
Sebiji telur di bancuh dengan 2 sudu air
15gm garam
90gm gula halus

Cara-caranya :
semua bahan tadi di adun dan diuli  selama 15minit,
(kecuali magerin atau butter) setelah bahan tadi sebati,
bentuk menjadi bebola besar ,masukan kedalam bekas
tutup dengan tuala basah selama 1jam .Seterusnya
uli doh menjadi empat segi dan bungkus magerin macam
sampul surat dan lipat sekali lagi (untuk memudahkan proses
selalu tabur tepung, supaya doh tidak melekat , bungkus doh
dengan plastik ,sejukkan didalam peti ais selama 30 minit.

 2 . langkah seterusnya , keluarkan doh dari peti sejuk dan uli
lagi menjadi empat segi tepat dan lipat menjadi tiga , bungkus
balik dengan plastik dan masukan lagi kedalam peti sejuk selama
30 minit.


 3. setererusnya keluarkan dari peti sejuk, ikuti langkah  ke 2,
masukkan kedalam peti sejuk semalaman.

 4 . keluarkan doh , potong menjadi dua bahagian, uli setiap
doh menjadi empat segi tepat, setelah itu bentukkan menjadi
segi tiga kecil sebanyak yang boleh ( jangan terlalu kecil )
dan gulung, aturkan kedalam  dulang pembakar ,biarkan
ia naik sekali ganda, bakar  selama 15 minit pada suhu
 180c. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment