Sunday, August 23, 2009

Sambal serba guna

Bahan-bahannya
Bahan (A) :
Beberapa batang serai ,bawang besar, bawang merah, bawang putih,
lengkuas, halia dan serai.
Bahan (B) :
Udang kering (dikisar halus),chili kering(dikisar halus).
Bahan (C) :
Untuk aroma, daun kesum,daun kunyit dan bunga kantan.
Bahan (D) :
Untuk perasa garam,gula,perasa dan asam jawa.

Cara-cara membuatnya,
udang kering ditumis sehingga garing, masukkan chili kering yang telah siap dikisar,tumis sehingga keluar minyak,masukan kesemua bahan (A), tumiskan sehingga hampir kering,masukan bahan (C)untuk aroma dan akhir sekali masukkan bahan-bahan (D) sebagai perasa sesuai dengan cita rasa anda,tumiskan sehingga kering airnya..Sambal ini boleh digunakan untuk berbagai masakan ,contohnya sambal makanan laut , serta ayam dan daging bakar atau goreng,boleh juga dibuat paste asam pedas , asam laksa serta berbagai resepi lain bergantung kepada kretiviti anda. selamat mencuba..

2 comments:

  1. mesti cuba ni.baunya harum mewangi hingga ke sini hehehe

    ReplyDelete
  2. cuba jangan tak cuba..kalau tergendala masa membuat 2 , emel saja saya..insyaallah saya mengajar cara2 mermodifixe nye..cuba dulu baru tau

    ReplyDelete