Bahan-bahan:
Sekor ayam sedang besar
250gm serbuk kari kosong
( boleh didapati dikedai rempah )
500ml santan kelapa
Beberapa batang serai
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
Seulas bawang besar
Seinci lengkuas
Seinci halia
Seinci kunyit hidup
Bunga cengkih
Bunga lawang
Kayu manis
Buah pelaga
Cara-cara membuatnya:
Ayam dipotong lapan bahagia
semua jenis bawang dikisar,serai dan lengkuas diketuk,
Tumis bawang sehingga kuning ,masukan lengkuas,serai ,
halia tumis beberapa minit kemudian masukan bunga
cengkih ,bunga lawang, buah pelaga dan kayu manis,
tumis beberapa minit, masukan serbuk kari yang telah
dibasahkan,tumis sehingga keluar minyak,
masukan ayam tutup kuali , masak sehingga air ayam
dan keluar minyak.Kemudian masukan santan ,masak
.sehingga pekat ..siap dihidangkan.
Tuesday, September 1, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment