Sunday, August 23, 2009

kerabu tumis mangga dan epal hijau.

Bahan-bahannya :
Beberapa biji mangga dan epal hijau, bawang merah,bawang putih ,bawang besar,chili padi,50-70gm udang kering ,gula,garam,perasa serta serbuk lada sulah.
Cara-cara membuatnya:
Mangga dan epal dihiris halus , semua jenis bawang dan chili padi , dikisar halus.
Udang kering juga dikisar tapi berasingan. Seterusnya panaskan minyak ,tumiskan udang kering sehingga garing, masukkan segala bahan yang telah dikisar tadi ,tumiskan sehingga sederhana kering ,masukan perasa,gula dan garam sesuai dengan citarasa anda,akhir sekali masukkan mangga serta epal ,tumis beberapa minit dan sedia dihidangkan...selamat mencuba.

2 comments:

  1. Chef, kalau tak ditumis boleh ke? Atau rasanya kurang mengancam?kih3

    ReplyDelete
  2. salam, boleh tapi jadi kerabu biasa , lagi pun kalau di tumis 2 , tahan lama sikit..lambat basi.
    makasih..

    ReplyDelete