Bahan-bahannya:
sekilo kepak ayam (boleh juga gunakan seekor ayam)
Bahan-bahan untuk kuah percik
400ml santan kelapa
100ml plain yogurt
2 btg serai
Seinci halia
Sehelai daun Bay (western leaf)
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
Sebiji bawang besar
Satu sudu makan sos ikan
Garam,gula dan perasa(kiub ayam)
Cara-cara membuatnya
Kalau gunakan ayam, potong ayam jadi dua bahagian
buang kulit tetapi kalau guna kepak ayam,cucikan saja
tidak payah dibuang kulit,
Cara membuat kuah percik:
Kesemua bahan di atas dikisar sehingga hancur,
tumis sehingga kuning, masukan santan dan bahan
perasa , panaskan sehingga pekat.
Sediakan tempat memanggang ,kalau boleh gunalah
arang kayu atau batu, kalau tiada gunalah apa-apa
yang ada .Panggang ayam sambil direnjiskan dengan
kuah percik tersebut sehingga masak..selamat mencuba
Sunday, August 30, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
This comment has been removed by the author.
ReplyDelete